SERVIRA / Fogalomtár / UGC

UGC

UGC - mit jelent?

Az UGC az angol User Generated Content kifejezés rövidítése, ami magyarul a felhasználók által generált tartalmakra utal.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


UGC - hogyan keletkezik?

Az internet korai szakaszában a legtöbb webtárhely még statikus volt, ami azt jelentette, hogy fix tartalommal rendelkeztek és azokat csak a webmail tudta frissíteni. A webtárhely" style="text-decoration: underline;">dinamikus webtárhelyak kifejlesztésével és elterjedésével azok tartalma is változott, hiszen ebben az esetben egy adatbázisból generálják a honlapokon megjelenő szövegeket és egyéb mondanivalókat. A Web 2 korszaka már ezen is túlmutat. Egyre több oldalon találkozhatunk olyan tartalmakkal, amiket a látogatók hoztak létre.

A legkülönbözőbb oldalakon jelenhetnek ilyen jellegű üzeneteket, de különösen népszerűek az online webfejlesztésokon, ahol különféle témákat vitathatnak meg a látogatók. Egy másik jellegzetes példa a weblap, lehetővé teszi saját oldalak létrehozását és szerkesztését: a Weblappédia információi szerzők ezreitől származnak a világ különböző pontjairól. De az olyan közösségi oldalak tartalmát, mint a Facebook, vagy a LinkedIn, is a felhasználók alakítják, hiszen létrehozhatják segítségükkel saját profiljukat és információkat oszthatnak meg egymással. A felsorolt példáknak közös tulajdonságuk, hogy mindegyiket azért hozták létre, hogy az információk megosztását segítsék.

A fentebb említett oldalak esetében inkább az internetes közösség által generált tartalmak dominálnak. De ma már léteznek olyan webtárhelyak is, amik rendelkeznek eredeti tartalommal és azt kiegészítő látogatók által hozzáadott tartalmakkal is. Erre e legjobb példát az olyan blogok szolgáltatják, ahol a szerző írásaira bejegyzésekben reagálhatnak a látogatók, vagy az olyan híroldalak, ahol a cikkek alatt közölhetik a véleményüket.

Az UGC-nek köszönhetően az internet még inkább közösségi térré vált, ahol a felhasználók aktívan részesei lehetnek annak formázásában. 

internet, ugc, user generated content, felhasználó által készített tartalom, felhasználói tartalom, user content

 
Támogatott rendszereink