SERVIRA / Fogalomtár / Tunneling

Tunneling

Tunneling - mit jelent?

A számítógépes világban a tunneling egy protokollra utal, méghozzá egy olyanra, amiben az egyik protokoll a másikba ékelődik.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Tunneling - hogyan működik?

A tunneling protokollt általában arra használjuk, hogy megvalósítsák a különböző kapcsolati módokat az olyan népszerű protokollokon keresztül, mint amilyen a http. Például a peer-to-peer (P2P) megosztó programok az adatokat http maszkkal látják el, hogy azok gondtalanul keresztüljussanak a tűzfalon, mivel a legtöbb tűzfal engedélyezi a http kapcsolatokat, hiszen ez internetes összeköttetés is ezzel működik. Ha program a saját protokollját és port-számát használná, akkor talán blokkolva lenne.

Emellett a tunnelling kifejezést használjuk arra az eljárásra is, amikor biztonságos kapcsolatot építünk ki két számítógép között. Ez olyan kapcsolatokra vonatkozik, amik tipikusan nem lennének megbízhatóak, de a tunnelling segítségével veszélytelen összeköttetés érhető el. Például a point-to-point tunneling protokoll (PPTP), ami biztonságos kapcsolatot hoz létre egy hagyományos PPP összeköttetésen belül, ami arra használható, hogy virtuális magánhálózatokat hozzunk létre két távolabbi helyszín között. A PPTP lehetővé teszi, hogy egy kevésbé biztonságos helyszínt egy jelszóvédett összeköttetéssel fedjünk le, egy hagyományos PPP protokollt használva.

inernet, kapcsolat, biztonság, connection, secure, security, tunnel, tunneling

 
Támogatott rendszereink