SERVIRA / Fogalomtár / Proxy szerver

Proxy szerver

Proxy szerver - mi az?

Ma már a legtöbb vállalat, szervezet és egyetem is proxy szervereket használ. Ez egy olyan szervert jelöl, amin a helyi hálózatban lévő összes számítógépnek át kell haladnia mielőtt az interneten található információkhoz hozzáférhetne. A proxy szerver használói növelni tudják a hálózat hatékonyságát, valamint szűrni tudják, hogy milyen felhasználók férhessenek hozzá a hálózathoz.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Proxy szerver - hogyan működik?

A proxy szerver azáltal növeli az internet elérési sebességet, hogy cache rendszert használ. Ez a rendszer elmenti a nemrégiben megnyitott webtárhelyakat, képeket és fájlokat a számítógép merevlemezére, így nem szükséges újra letölteni őket az internetről. Míg a böngészőprogramok többnyire az összes nemrégiben megtekintett tartalmat elmentik, addig a proxy szerver begyűjt mindent, amihez hozzáférése van a hálózaton belül.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha például valaki megtekint egy hírműsort a cnn.com-on hajnali egy órakor, és három perccel később ugyanazt az oldalt egy azonos hálózaton lévő barátja újra megnyitja, akkor nagy valószínűséggel az a proxy szerverről fog betölteni. Ennek előnye, hogy gyorsabb elérést biztosít, hátránya viszont az, hogy a legutóbbi frissítésekről esetleg lemaradhatunk.

Mindezek mellett a proxy szerverek egy másik fontos feladata, hogy megszűrik az internetről érkező tartalmakat. A HTTP, az FTP és a Secure protokollok mindegyikét képes felülvizsgálni, mégis leggyakoribb a http.

A proxy szerver képes korlátozni azokat a tartalmakat, amikhez a felhasználók hozzáférhetnek, így ha egy munkáltató úgy dönt, hogy dolgozói túl sok időt töltenek például az eBay-en vagy a Quicken.com-on egyszerűen letilthatja azokat a proxyn keresztül.

Proxy szerver - mi szükséges hozzá?

Ahhoz, hogy saját proxy szerverünket létrehozhassuk szükségünk lesz egy VPS szerverre, amelyen keresztül lebonyolítjuk az internetes forgalmunkat. Ez a szerver nem csak az egyes oldalak elérésének korlátozására szolgálhat, de bizonyos esetekben segíthet elrejteni otthoni IP címünket is. Azonban vannak olyan webtárhelyak, webfejlesztésok, ahol a proxy szerverek használata kitiltást vonhat maga után.

internet, proxy, proxy server, proxy szerver, felhő, cloud, vps, iaas

 
Támogatott rendszereink