SERVIRA / Fogalomtár / POP3

POP3

POP3 - mi az?

A POP3 a Post Office Protocol kifejezés rövidítése, gyakran viszont csak POP néven utalnak rá. Egy egyszerű, standardizált eljárást jelent, ami az e-mail üzenetek továbbítását segíti.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


POP3 - hogyan működik?

A POP3 mail szerver fogadja az üzeneteket és továbbítja a megfelelő felhasználó mappájába. Amikor az üzenet címzettje csatlakozik a mail szerverhez, hogy a kapott üzenetekhez hozzáférjen, akkor azok a mail szerverről a felhasználó merevlemezére kerülnek át.

Az e-mail kliens beállításakor - például Outlook (Windows) vagy Mail (Mac OS X) - szükséges a fiókhoz tartozó mail szerver típusának megadása. Ez lehet  POP3 vagy IMAP is. Az IMAP szerverek felépítése valamivel összetettebb a POP3-hoz képest, mivel lehetővé teszik az üzenetek szerveren való olvasását és tárolását. A legtöbb internetes levelezőprogram IMAP szervert használ, ennek köszönhetően a felhasználók saját kezűleg tudják kezelni az üzeneteiket. Ennek ellenére még mindig rengeteg levelezőprogram választja inkább a POP3 pptpt, mivel jóval egyszerűbb és jobban támogatottabb.

Ahhoz, hogy kiderítsük, milyen mail szervert használ egy levelezőprogram talán kapcsolatba kell lépni az internetszolgáltatóval, vagy a levelezést felügyelő szervvel. Ha POP3-mal dolgozik, akkor az e-mail program beállításai között ügyelni kell a helyes POP3 címet kell megadni. Ez általában az alábbi séma alapján épül fel: mail.servername.com vagy pop.servername.com. Természetesen ahhoz, hogy a levelezés működőképes legyen érvényes felhasználónevet és jelszót kell megadnunk. 

POP3 - mi szükséges a használatához?

Ahhoz, hogy POP3 pptp segítségével végezhessük a levelezést szükségünk van egy virtuális magánszerverre, amelyen valamilyen levelező szervert futtatunk. Ezen felül a saját számítógépünkön meg kell adni a levelezőprogramban a VPS szerveren futó levelező szerver POP3 elérését.

internet, email, e-mail, levelezés, elektronikus levelezés, levelező szerver, levelező kliens, kliens, pop3, vps, felhő, cloud, iaas

 
Támogatott rendszereink