SERVIRA / Fogalomtár / Personal URL

Personal URI

Personal URI - mi az?

Rengeteg webtárhely, ami online közösségekkel dolgozik, engedélyezi, hogy személyes, personal URI-t hozzunk létre a webtárhelyon belül. Ez az URI úgy funkcionál, mintha a személyes profiloldalad webcíme lenne, így a többi felhasználó megoszthatja, vagy könyvjelzővel láthatja el őket.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Personal URI - hogyan működik?

A legjobb példa ilyen oldalakra, amik engedélyezik a személyes URI-ek létrehozását a Facebook, ami egy közösségi hálózat; a Flickr, ami egy fényképmegosztó oldal. A felhasználók választhatnak magunknak felhasználónevet, ami később a személyes URI-jük részévé válik.

Például a Facebookon így néz ki egy személyes URI: http://www.facebook.com/username. A felhasználónév lehet kitalált vagy valós név is.

Ha már regisztráltál egy oldalon, akkor lehetővé válik, a személyes URI kiválasztása, ha ez nem történik meg, akkor a profil oldalad webcíme egy egyedi ID-t tartalmaz a felhasználónév helyett.

Például egy Facebook profil webcíme lehet http://www.facebook.com/profile.adathalászat?id=1234567890. Mivel a felhasználóneveket sokkal könnyebb megjegyezni, mint számok hosszú sorát, ajánlatos kiválasztani egyet. A választáskor érdemes figyelembe venni, hogy később talán nem tudjuk módosítani a nevet, ezért olyan mellett döntsünk, amit valóban szeretnénk használni.

A személyes URI-eket gyakran hívják felhasználói webcímnek (custom web addresses) vagy személyre szabott URI-nek is (puris, personalized URI). Mindenképpen el kell különíteni őket a személyes webtárhelyaktól, amik a felhasználó saját webmesterjaként lettek létrehozva és publikálva.

internet, honlap, weblap, weboldal, url, personal url, személyes url, személyes cím, custom url

 
Támogatott rendszereink