SERVIRA / Fogalomtár / Icecast

Icecast

Icecast - mi az?

Az Icecast egy ingyenesen használható, nyílt forráskódú program, amely lehetővé teszi zenei adások sugárzását az interneten keresztül. Az Icecast fejlesztését és karbantartását a Xiph.org Fundation végzi.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Icecast - hogyan működik?

Az Icecast 2001-ben megjelent 2-es verziója alapos újratervezés után született meg, amelynek elsődleges célja a támogatott formátumok spektrumának bővítése volt.

Az Icecast HTTP pptpon keresztül Vorbis és Theora formátumban képes sugározni, míg a Shoutcast pptp használatával lehetőség van MP3, AAC  és NSV használatára - azonban a Theora, NSV és AAC formátumokat csak a 2.2.0-s verziótól támogatja az Icecast.

Az Icecast az adás sugárzása során egy külsö programot használ forrásként, amely gyakorlatilag bárhol lehet. Az Icecast elsődleges feladata, hogy erről a rendszerint korlátozott kapcsolattal rendelkező forrásról közvetítse az adást a hallgatók felé, ezáltal a forrásnak csak egyetlen számítógép felé kell sugároznia. Gyakorlatilag egy átjátszóként, közvetítő-toronyként funkcionál.

Icecast - mi szükséges a használatához?

Ahhoz, hogy valaki saját maga is internetes rádióműsort indítson az Icecast segítségével rendszerint elegendő egy virtuális magánszerver, amelyre feltelepítve a programot és elvégezve a beállításokat bárki hallgathatja az adást. Nagyobb méretű hallgatóság esetén célszerű egy dinamikusan méretezhető, felhő alapú erőforrás segítségével üzemeltetni, mivel így biztosítható, hogy minden esetben elegendő erőforrás álljon rendelkezésre a műsor folyamatos közvetítésére.

internet, rádió, radio, server, szerver, rádió szerver, rádiószerver, radioserver, cast, icecast, vps, cloud, felhő, iaas

 
Támogatott rendszereink