SERVIRA / Fogalomtár / Exim 4

Exim 4

Exim 4 - mi az?

Az Exim 4 egy Unix alapú rendszereknél használt mail transfer agent (MTA). Az Exim 4 ma már a legtöbb Unix alapú rendszer számára portolva lett, valamint a Cygwin emulátor segítségével Microsoft Windows alatt is lehetőség van a használatára. Az Exim 4 a Debian GNU/Linux rendszerek alapértelmezett MTA megoldása.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Exim 4 - hogyan működik?

Az Exim 4 esetén, hasonlóan a Smailhez, egyetlen binary felel az MTA minden komponensének vezérléséért. Az Exim 4 előre jól meghatározott állapotokkal rendelkezik, amelyek segítségével a különböző komponensek hozzáférésének szintje, valamint azok jogainak változása nyomonkövethető.

Az Exim 4 kifejezetten biztonságosnak mondható, az elmúlt évek során csak néhány komoly biztonsági hiba merült fel vele kapcsolatban. Az Exim 4 megjelenése óta négy olyan hibát fedeztek fel, ami lehetővé tette a távolról történő kódok futtatását. Emellett mindössze egyszer fordult elő olyan probléma, hogy egy frissítést követően nem volt visszafelé kompatibilis a korábbi Exim verziókkal.

Az Exim 4 megjelenésével megjelent az Access Control List alapú szabályrendszer, amely segítségével az adminisztrátorok teljes irányítást nyertek afelett, hogy ki és hogyan küldhet leveleket a rendszeren keresztül. Az Exim 4 emellett tartalmaz egy olyan keretrendszert is, ami lehetővé tette a levelek tartalmának vizsgálatát, amely jelentősen emgkönnyítette a különböző anti-spam és anti-malware megoldások integrációját is.

Az Exim 4 konfigurációja legtöbb esetben a konfigurációs fájl szerkesztésével történik, amelynek mindenképp tartalmaznia kell a main szekciót és az általános beállításokat.

Exim 4 - milyen teljesítménnyel dolgozik?

Az Exim 4 legtöbbször olyan környezetekben található meg, ahol óránként több ezer e-mail is megfordulhat. Az Exim 4-et úgy tervezték, hogy a leveleket azonnal, sorbanállás nélkül kézbesítse, emiatt nem is rendelkezik beépített ütemezővel (mint például a qmail" style="text-decoration: underline;">qmail). Emiatt a hirtelen megnövekedett forgalom esetén a teljesítménye jelentősen elmarad a többi MTA-tól.

unix, linux, debian, mail, e-mail, email, mail transfer agent, mta, access list control, acl

 
Támogatott rendszereink