SERVIRA / Fogalomtár / Android

Android

Android - mi az?

Az Android egy Linux alapú, nyílt forráskódú operációs rendszer, amelyet a Google fejleszt, de számos módosított, testreszabott változata létezik. Az Android leggyakoribb felhasználása az okostelefonok és a tabletek területén történik, de ma már nem ritka televíziók és különböző játékkonzolok, digitális fényképezőgépek esetén sem.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Android - hogyan működik?

Az Android mai verzió a Linux 3.x kernel valamelyik verzióján alapulnak, amelyhez C nyelven írt middleware, library és API elemek társulnak. Az alkalmazások futtatását egy Apache Harmony alapú keretrendszer teszi lehetővé, amely tartalmazza a megfelelő Java libraryket is. A Java bináris kódból fordított Dalvik dex-code futtatását a Dalvik Virtual Machine, valamint a JIT compiler teszi lehetővé.  

Az Android elsődlegesen az ARM architektúrára alapuló processzorokat támogatja, azonban létezik x86-os támogatás is, valamint a GoogleTV egy speciális x86 Android verziót futtat.

Az Android és a Linux között számos olyan különbség van, amely a Google fejlesztéseinek köszönhető. Ezek egyike, hogy az Android nem rendelkezik X Windows System támogatással, valamint az alapértelmezett GNU libraryket sem támogatja. Emellett az úgynevezett wakelock sem lett része a hivatalos Linux kernelnek.

Közös Android és Linux kernel

Az Android következő verziója (5.0, feltehetően Key Lime Pie) már a 3.8-as Linux kernelen alapul, amely az első lépés lesz a Linux és az Android kernel összeolvasztásának útján. Ennek jele, hogy a Google nem rég tett elérhetővé egy repositoryt, amelyben az Androidot ültetik át teljes mértékben a 3.8-as Linux kernelre.

operációs rendszer, operating system, open source, google, linux, android, dalvik, dalvik virtual machine, jit, just in time compiler, java

 
Támogatott rendszereink