SERVIRA / Fogalomtár / Hálózatfelügyelet

Hálózatfelügyelet

Hálózatfelügyelet - mi az?

A Network Operations Center - röviden NOC - magyarul hálózatfelügyeletet jelent. Egy olyan központi hely, ahol egy cég szerverei és a hálózati működéséhez szükséges felszerelései elhelyezkednek.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Hálózatfelügyelet - hogyan zajlik?

A hálózatfelügyelet lehet akár a cég területén, de azon kívül is. A kisebb vállalatok általában belső hálózatfelügyelettel dolgoznak, ahol a helyi technikusok irányítják és figyelik a szervereket.

Nagyobb cégek gyakran rendelkeznek NOC felszerelésekkel egy olyan helyen, ami direkt arra a célra lett kifejlesztve, hogy otthont adjon ezeknek. A hálózatfelügyeleteket gyakran hívják adatközpontoknak is. A nagyobb hálózatfelügyeletek, különösen azok, amik web hosting cégek is használnak, gyakran az internet gerincére csatlakoznak, ez pedig a lehető legnagyobb sávszélességet biztosítja a szerverek számára.

 

Hálózatfelügyelet a gyakorlatban

A hálózatfelügyelet szolgáltatásait többnyire a web hostinggal és az internet szolgáltatással kapcsolatos cégek veszik igénybe, de olyan vállalatok számára is hasznos lehet, akik kevésbé függnek az internettől. Rengeteg cég veszi igénybe a hálózatfelügyeletet, hogy segítse a vállalaton belüli kommunikációt, létrehozza az igazgató és a beosztottak e-mail hozzáférését, vagy a háttéradatok megfelelő kezelését.

Mivel manapság a megfelelő internetkapcsolat elengedhetetlen a legtöbb vállalkozás számára, a hálózatfelügyeletek a nap huszonnégy órájában ellenőrzik azt, sőt beépített figyelmeztetőrendszerrel vannak ellátva, ami azonnal jelez, ha a szerver- vagy a hálózatkapcsolat meghibásodását észleli.

internet, hálózat, felügyelet, hálózatfelügyelet, network, network operations, center, központ, network operations center, noc

 
Támogatott rendszereink