SERVIRA / Fogalomtár / Navigációs menü

Navigációs menü

Navigációs menü - mi az?

A navigációs menü a felhasználói felület egy olyan eleme, ami linkeket kapcsol a webmester egyéb részeihez.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Navigációs menü - hogyan működik?

A navigációs menü a legtöbb esetben része a webmester keretének, ami azt jelenti, hogy az adott oldal legtöbb, ha nem mindegyik lapján meg fog jelenni. Ennek a legnagyobb gyakorlati haszna az, hogy nem számít, éppen melyik oldalon tartózkodsz, a navigációs menü használatával könnyen megtalálhatod és meglátogathatod a webtárhely egy másik tartalmát.

Navigációs menü a gyakorlatban

A legtöbb esetben a navigációs menüsor az oldalak tetején jelenik meg, a fejléc vagy a logó alatt, de minden esetben a fő tartalom felett helyezkedik el.  Előfordulhat viszont a baloldalon történő elhelyezése is, ezt a típust nevezzük sidebarnak. Rengeteg webtárhely ötvözi a két megoldást, használva mind a vízszintes, mind pedig a függőleges menüsort minden egyes oldalán.

A navigációs menük fontos részét képezik a webmestertervezésnek, hiszen központi feladatot látnak el: segítik az oldalra látogatókat a gyors és könnyű eligazodásban. A navigációs menük elterjedése előtt lényegesen nehezebb volt a böngészés, ma már szinte minden oldal rendelkezik vele, ennek köszönhetően rengeteg időt spórolható meg.

Navigációs menü - melyik formáját használjam?

Ha saját VPS szerverünkön futtatunk webtárhelyt, úgy mindenképp érdemes valamilyen navigációs menüt használnunk. Manapság a legtöbb webtárhely a fejléc felett, illetve az alatt helyezi el a navigációs menüt - a sidebar használata igen ritka.

internet, honlap, weblap, weboldal, menü, navigáció, navigációs menü, sidebar, navigation bar, vps, felhő, cloud, iaas

 
Támogatott rendszereink