SERVIRA / Fogalomtár / NAT

NAT

NAT - mi az?

A NAT a Network Address Translation angol kifejezés rövidítése, ami magyarul hálózati címfordítást jelent.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


NAT - hogyan működik?

Egy helyi hálózaton belül a NAT fordítja le több számítógép IP-címét egyetlen, a külvilágáltal látott IP-címre. Ezt a címet többnyire az a router használja, ami biztosítja a számítógép kapcsolatát az internettel. A router csatlakozhat DSL modemmel, kábeles modem, T1 vonallal, vagy akár tárcsázós modemmel is.

NAT használatakor a router egy külső hálózatra történő kapcsolódásakor csak a router IP-címe nyilvános. Ennek köszönhetően a biztonság egy magasabb szintje válik elérhetővé, mivel a router tűzfalként is szolgálhat, csak a jogosult rendszereknek biztosítva a számítógép elérését a hálózaton keresztül.

Azt, hogy biztosítva legyen, hogy egy hálózaton kívüli rendszer elérhesse a számítógépünket a hálózaton belül, szükség van a routerben található NAT táblára. Ez tartalmazza az összes belső címet, valamint azt a globális címet is, amelyet az internet többi része lát.

A hálózati címfordítás lehetővé teszi, hogy a helyi hálózaton (LAN-on) kívül csak az internetes kapcsolatot lehetővé tevő router IP-címe legyen látható, míg a hálózaton belüli számítógépek láthatják a rendszerhez tartozó egyedi címeket is. Ez elősegíti a hálózat biztonságosabb működését, sőt lecsökkenti azoknak az IP-címeknek a számát, amire egy cégnek vagy vállalatnak szüksége van. A NAT használatával még egy olyan nagy vállalati is képes egyetlen IP-címmel csatlakozni az internetre, ahol több száz számítógépet használnak.

internet, hálózat, biztonság, security, network, network address, address translation, network address translation, nat, hálózati címfordítás

 
Támogatott rendszereink