SERVIRA / Fogalomtár / Multicasting

Multicasting

Multicasting - mi az?

A multicasting lényegében a műsorszolgáltatás egy változata, különlegessége abban áll, hogy csökkenti a szükséges sávszélességet és biztosítja az adatok továbbítását több felhasználó számára.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Multicasting - hogyan működik?

A legegyszerűbb módja az egyidejűleg történő adatküldésnek több felhasználó számára az az, hogy egyéni másolatokat továbbítunk minden egyes felhasználó számára. Sajnos ez az eljárás nem megfelelő, amióta az adatok másolatai több forrásból is származhatnak egy vagy több hálózaton is keresztülküldve. A multicasting lehetővé teszi, hogy egyetlen adás, több felhasználó számára is elérhető legyen, jelentősen csökkentve így a szükséges sávszélesség igényét.

Az internetes multicastingok IP multicast néven terjedtek el, mivel internetes pptpt (IP) használnak az adatok továbbítására. Ezek az IP multicastok, különböző ágakat hoznak létre, ami lehetővé teszi egyetlen adás szétágazását több felhasználó felé. Szükség esetén ezek az elágazások routereket használnak. Például, ha öt felhasználó ugyanabból a városból, azonos csatornán adta le kéréseit, az elágazásnak közel kell lennie a felhasználókhoz. Ha pedig öt különböző országról érkezik a kérés az elágazásnak az eredeti forráshoz kell közelebb esnie.

Az IP multicasting két másik pptpt kombinál az internetessel. Ezek közül az egyik az IGMP (Internet Group Management Protocol), ami engedélyezi a felhasználók vagy a kliens rendszerek számára a hozzáférést. A másik pedig a PHP (Protocol Independent Multicast) pptp, amit a hálózatok routerei használnak multicast elágazások létrehozására. Amikor egy router felkérést kap, hogy csatlakozzon a hálózathoz az IGMP segítségével, akkor PHP-et használ, hogy az adatokat a megfelelő hálózatra irányítsa.

Multicasting a gyakorlatban

A multicastingnak számtalan különböző alkalmazása lehet. Általánossá vált felhasználási módja, hogy különböző médiumok adásainak szórását biztosítsa az interneten keresztül, ilyenek az élő televíziós vagy rádiós közvetítések. Ezen felül más típusú adatok interneten keresztül történő továbbítására is használható a multicasting, például hírek vagy szoftverek digitális másolatai is továbbíthatóak vele.

internet, multimédia, műsor, szórás, sugárzás, multicast, broadcast, multimédia sugárzás

 
Támogatott rendszereink