SERVIRA / Fogalomtár / Traceroute

Traceroute

Traceroute - mi az?

A traceroute egy olyan parancs, amely segítségével lehetőség van egy internete keresztül küldött csomag útjának nyomonkövetésére. Erre különösen akkor lehet szükség, ha a kapcsolat kiépítése vagy az adatok továbbítása s zokásosnál jóval több időt vesz igénybe.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Traceroute - hogyan működik?

Az internetes adatküldés során a feladó és a címzett között a csomag több csomóponton halad át. Ennek oka, hogy az internet hálózatok hálozatóából épül fel és a két számítógép egyáltalán nem biztos, hogy ugyanabban a hálózatban található. A csomag az útja során több kisebb hálózatot, valamint az internetes backbonet is érinti.

Ezeket a köztes állomásokat "hop"-oknak nevezik és a felhasználó számára gyqkorltilag láthatatlanok. Azonban, ha a kapcsolat kiépítése vagy az adatok küldése a megszokottnál jóval lassabban történik, mindenképp érdemes megvizsgálni a csomag által bejárt utat.

Ebben segít a traceroute, amely megjeleníti a csomag útja során érintett minden egyes hop-ot, valamint az azok eléréséhez szükséges időt.

Traceroute használata

A traceroute bármilyen Unix vagy DOS parancssorból elindítható a tracert domain|ip parancs megadásával, ahol a domain az elérni kívánt webtárhely vagy szerver domainneve. A domain név helyett használható az adott gép IP címe is.

internet, csomag, packet, route, trace, tracert, traceroute, domain, ip, domain név, szerver

 
Támogatott rendszereink