SERVIRA / Fogalomtár / UDP

UDP

UDP - mi az?

A User Datagram Protocol rövidítése, mely az internet_pptp" style="text-decoration: underline;">internet pptp egyik alapja. Rövid üzenetek küldésére alkalmas, főleg olyankor használják, amikor a gyorsaság fontosabb az üzenetek megérkezésének biztosításánál.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


UDP - hogy működik?

Minimalista átviteli modellt valósít meg, nincs úgynevezett „kézfogás”, nem fed fel semmit a két eszköz közötti hálózatok alsóbb szintjéből. Nem ellenőrzi, hogy megérkezett-e az adat a célhoz, az ellenőrzőösszeget az adategység konzisztencia ellenőrzéséhez, illetve a port számokat a datagram elejéhez fűzve küldi.

UDP - mire használjuk?

Lényegében akkor kerül használatra az UDP, amikor a gyorsaság sokkal fontosabb, és nem számít, ha egy-két csomag elveszik. Ilyen például a videó stream vagy a játékok, esetleg olyan programok, melyek a hibaellenőrzést maguk végzik vagy teljesen felesleges bárminemű ellenőrzés. A hálózati szintet nem terhelve az errorcheck-kel növeli a sebességet a megbízhatóság rovására.

Időérzékeny alkalmazásoknál gyakori az UDP használata, mert egy valós idejű alkalmazás esetén a csomagok eldobása inkább preferált, mint a fenntartásuk, egy késő csomag torlódást okozhat. Ha a hibaellenőrzés és hibajavítás hálózati szinten szükséges, akkor TCP-t kell használni.

UDP - előnyös tulajdonságok

UDP, TCP, internet protokoll, internet protocol, DHCP, stream, User Datagram Protocol

 
Támogatott rendszereink