SERVIRA / Fogalomtár / SSH

SSH

SSH - mi az?

Az SSH az angol Secure Shell kifejezés rövidítése, amelynek legjobb magyar megfelelője talán a biztonságos héj lenne, de az informatikában mindenhol az SSH kifejezést használják, nyelvtől függetlenül.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


SSH - hogyan működik?

Az SSH kifejezésben a Secure a kapcsolat biztonságára utal, amelyet titkosításon keresztül érnek el. A Shell az SSH Unix shell alapjaira utal, amely képes a felhasználó által megadott parancsokat értelmezni. Ennek köszönhetően gyakorlatilag az összes jól ismert Unix parancsot ki lehet adni SSH-n keresztül, amelyet a távoli számítógép értelmez és végrehajt.

A legtöbb esetben ez konzolos felületelen, kézzel történik, azonban vannak olyan SSH kliensek is, amelyek rendelkeznek valamilyen grafikus felülettel is.

Ahhoz, hogy egy szerverre SSH segítségével jelentkezzünk be az alábbi parancsot kell megadni egy ms sql ablakban:

ssh szerevrnév -l felhasználó

Jelen esetben a -l kapcsoló jelzi, hogy az SSH bejelentkezés során felhasználónevet adunk meg. Amennyiben ez helyes, következik a jelszó megadása, majd az SSH kapcsolat véglegesítése.

SSH - én is használhatom?

A saját virtuális magánszerverek elérése - amennyiben valamilyen Unix alapú rendszer fut rajtuk - szinte minden esetben SSH kapcsolaton keresztül történik. Az SSH segítségével nem csak a megszokott parancsokat használhatjuk, de gyors és kényelmes megoldást biztosít a VPS szerverek elérésére.

internet, unix, server, szerver, adatvédelem, secure shell, biztonságos kapcsolat, ssh, vps, felhő, cloud, iaas

 
Támogatott rendszereink