SERVIRA / Fogalomtár / Web host

Web Hoszt

Web hoszt - mi az?

A web hoszt egy számítógép, mely webtárhely(ak) tárolására alkalmas. Ha egy domain nevet beírunk a böngészőnkbe, az egy IP címre irányít minket, mely egy specifikus számítógéphez vezet.  Ez a gép tartalmazza a webtárhelyunkat és minden olyan szükséges programot, mely lehetővé teszi, hogy oldalunkat a webről elérhesse bárki.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Web hoszt - hogyan működik?

A web hoszt lehet akár egy, de elképzelhető hogy több száz illetve ezer számítógép együttese is. Többnyire népszerű web hosztoló szoftver fut rajta, mint például az Apache, az OS X Server, vagy a Windows Server. A legtöbb webtárhely egy úgynevezett megosztott hosztról érhető el. Ez azt jelenti, hogy egy szerveren több webtárhely van eltárolva. Nagyobb webtárhelyak esetében használhatunk dedikált hosztot, ami azt jelenti, hogy csak a mi webtárhelyunkat tárolja egyetlen szerver. Extrém nagy adatmennyiség illetve forgalom esetén elterjedt az a megoldás is, hogy több számítógép felel egy webtárhely megjelenítéséért.

Web hoszt - nekem is lehet?

Sok webhoszting szolgáltatás elérhető manapság. Egyszerűen megvalósítható például egy hibrid felhőből is, ahol maga a webhoszting a publikus részen kerül elhelyezésre, míg a privát felhőben tároljuk az érzékeny adatainkat. Egy Web 2.0-ás oldal esetében a felhő tökéletes alapot szolgáltat a felhasználói interaktivitásra, hiszen mindenki által elérhető felületet biztosít a megosztáshoz, viszont a saját adatainkat biztonságban tudhatjuk a privát felhőnkben. Az is a felhőben való hosztolás mellett szól, hogy skálázhatósága révén adatforgalmunk és igényeink szerint méretezhetjük menet közben is a szolgáltatást, így ha megnövekedik oldalunk látogatottsága, akkor nem kell a hardvereszközök beszerzésével, beszerelésével és karbantartásával vesződnünk, egyszerűen módosítható a szolgáltatásunk, és máris rendelkezésünkre áll minden ahhoz, hogy a megnövekedett terhelést kezelni tudjuk. A redundáns adattárolásnak köszönhetően attól sem kell tartanunk, hogy adataink elvesznének; a felhő esetében egy meghibásodás alatt más szerver veszi át a szolgáltatás biztosítását, így az oldalunk elérése folyamatos marad.

 

 
Támogatott rendszereink