SERVIRA / Fogalomtár / Spoofing

Spoofing

Spoofing - mit jelent?

Az internetes világban a spoofing egy olyan tevékenységre utal, amely során más felhasználókat vagy számítógépes rendszereket tévesztünk meg. A spoofing során a támadó gyakran elfedi kilétét vagy másnak adja ki magát.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Spoofing - hogyan zajlik?

Az internetes spoofing számos különböző módon történhet, amelyek közül az egyik leggyakoribb az e-mailen keresztül történő pharming. Az e-mail spoofing során a feladó a legtöbb esetben valamilyen kétes e-mail címről küldi a levelet, de az sem ritka, hogy kívülről nézve mások címét használja a levél küldéséhez.

Bár a legtöbb levelező rendszer rendelkezik olyan biztonsági beállításokkal, amely az utóbbit lehetetlenné teszi, a spoofingot elkövető felhasználók gyakran saját SMTP szervert használnak, amelyen keresztül könnyedén hamisíthaják saját címüket.

Az internetes spoofing másik népszerű fajtája az úgynevezett IP spoofing. Ennek során a támadó a saját számítógépének IP címét olyan módon rejti el, hogy az internet felől nézve az másik számítógépnek tűnjön - ezáltal különösen nehéz megállapítani, hogy pontosan honnan is ered a forgalom. Az IP spoofing leggyakrabban DDoS támadások során kerül használatra, mivel így jóval nehezebb felderíteni, hogy pontosan honnan is érkezett a szerver túlterhelését okozó adatforgalom.

A spoofing legegyszerűbb formája, amikor egy online felhasznéló identitását veszi fel a támadó, de ezek közé tartoznak az olyan esetek is, amikor az online chat szobákban a felhasználók hazudnak a nemüket, korukat illetően.

 
Támogatott rendszereink