SERVIRA / Fogalomtár / Smishing

Smishing

Smishing - mi az?

A smishing a phising és az SMS szavak kombinációjából jött létre és arra a folyamatra utal, amikor e-mail helyett SMS üzeneketben küldenek csaló üzeneteket.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Smishing - mi a célja?

Hasonlóan a phisinghez, a smishing célja is a személyes adatok megszerzése. Ehhez a smihsing során olyan üzeneteket küldenek a célszemélyek számára, amelyek felkeltik azok figyelmét, vagy valamilyen figyelmeztetést, fenyegetést tartalmaznak (például: látogass el erre az oldalra, ha biztonságban akarod tudni adataid).

A smishing egy másik gyakori formája az ajándékok, ajándékutalványok átvételére buzdító webtárhelyak meglátogatására történő figyelemfelhívás. Amennyiben az üzenetben található linkre kattintunk, úgy egy olyan webtárhelyon találjuk magunkat, amely bekéri személyes adatainkat és gyakran a bankszámlánkkal kapcsolatos információkat is.

Smishing a mai világban

Az okostelefonok egyre szélesebb körben történő elterjedésével a smishing használatának népszerűsége is jelentős mértékben megnőtt az elmúlt időszakban. Ennek egyik oka, hogy ezek a telefonok képesek egyetlen kattintással átirányítani a felhasználót az üzenetben található csaló webtárhelyra. Éppen ezért, akárcsak a socket esetén, a gyanús üzenetekben található hivatkozásokra ne kattintsunk rá semmilyen esetben sem.

internet, sms, phising, smishing, adatvédelem, adathalászat, okostelefon, smartphone

 
Támogatott rendszereink