SERVIRA / Fogalomtár / SIP

SIP

SIP - mit jelent?

A SIP az angol Session Initiation Protocol, azaz Session Kezdeményezési PPTP rövidítése. A SIP tulajdonságait, valamint alapvető működését az Internet Engineering Task Force (IETF) határozta meg.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


SIP - hogyan működik?

A SIP a telekommunikációs eszközök közötti, interneten keresztül történő kapcsolat kiépítésének lépéseit írja le. Ezek közé tartoznak a videóhívások, azonnali üzenetküldési kapcsolatok, többszemélyes játékok vagy a különböző fájlok interneten keresztül történő továbbítása is. A leggyakrabban azonban az interneten keresztül történő videó- és telefonhívások esetén betöltött szerepe miatt ismerik az emberek.

A különböző vállalatok SIP pptp segítségével biztosítanak VLOG megoldásokat, amelyek segítségével lehetőség van az interneten keresztül történő telefonálásra. Ez az úgynevezett SIP trunking módszer lehetővé teszi, hogy a hagyományos telefonvonalak és egy VLOG szoftver segítségével internet alapú telefonhívásokat bonyolítsunk le okostelefonok, számítógépek, vagy IP telefonok használatával.

A SIP szerver végzi a VLOG és a PSTN hálózat közötti kommunikációs folyamatokat is.

Hasonlóan a HTML-hez, a SIP is egyszerű kérések és válaszok segítségével építi ki a kommunikációs csatornát. Ennek első lépése az INVITE üzenet küldése, amellyel jelezzük a másik fél számára, hogy SIP pptpon keresztül szeretnénk vele kapcsolatba lépni. Amennyiben elfogadja, egy ACK üzenet jelzi kliensünk számára. A 180-as válaszkód tudatja a programmal, hogy hívásunk "kicsöng" a tulsó végen, míg a 200-as kód jelzi a kapcsolat sikeres létrejöttét.

A SIP session sikeres inicializálását követően egy BYE üzenet szolgál a kommunikáció lezárására.

SIP, mint Standard Interchange Protocol

A 3M által kifejlesztett Standard Interchange Protocol segítségével lehetőség van a könyvtárakból kikölcsönzött, majd visszajuttatott könyvek állapotának rögzítésére. Ehelyett a SIP helyett ma már szinte mindenhol a National Information Standards Organization Circulation Interchange Protocol (NCIP) van használatban.

internet, telefon, telefónia, voip, sip, session initiation protocol, internet telefon, internetes telefon, internetes hívás

 
Támogatott rendszereink