SERVIRA / Fogalomtár / Session

Session

Session - mi az?

Az informatika világában a session két rendszer között létrejövő, limitált idejű kommunikációra utal. Session létrejöhet egy kliens és egy szerver, valamint két egyenrangú számítógép között (kliens-kliens, szerver-szerver) is.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Session - hogyan működik?

A kliens-szerver sessionök egyik legtipikusabb fajtája a Web, avagy HTTP session. Valahányszor elindítunk egy böngészőt és megnyitunk egy új oldalt létrejön egy újabb HTTP session. Minden oldalletöltést külön sessionnek tekinthetünk, azonban böngészés esetén a szörfözéssel töltött teljes időt szokás egyetlen session alatt érteni.

A kliens-szerver kapcsolat másik fajtája az STMP session. Amennyiben egy kliens segítségével (Microsoft Outlook, Appce Mail) ellenőrizzük a postafiókunk tartalmát létrejön egy Social Media Marketing (SMM) session. Az Social Media Marketing (SMM) session részét képezi a felhasználói adatok küldése a szerver felé, az új üzenetek ellenőrzése, valamint azok letöltése is.

Session két egyenrangú számítógép között

Egyenrangú számítógépek alatt tipikusan klienseket értünk, de két egymással kommunikáló szerver is egyenrangúnak tekinthető. 

Két kliens között létrejövő session tipikus példája az online chat, illetve minden azonnali üzenetküldési lehetőséget biztosító program segítségével létrejött kapcsolat. Ez a session ugyan két számítógép között alakul ki, egyiket sem tekintjük szervernek. A kommunikáció ezen formáját P2P, azaz peer-to-peer kapcsolatnak hívjuk, amelyre másik kiváló példa a BitTorrent pptp segítségével történő fájlmegosztás.

Session - szabályozhatom?

A saját VPS szerverünkön futtatott webtárhelyunkon lehetőség van a session bizonyos tulajdonságainak korlátozására. Például számos webtárhely alkalmaz biztonsági időkorlátot, amely egy előre megadott idő után kilépteti a felhasználót, amennyiben nem történik interakció.

Emellett lehetőség van a session cookie segítségével történő ms sqlására is, amely tipikusan a webtárhely elhagyásakor törli a felhasználó adatait. Ennek eredményeként a következő látogatáskor egy tiszta session jön létre és minden adatot újra meg kell adni, illetve újra be kell lépni.

internet, honlap, weblap, weboldal, session, munkafolyamat, folyamat, látogatás, vps, felhő, cloud, iaas, webszerver, webserver

 
Támogatott rendszereink