SERVIRA / Fogalomtár / Servlet

Servlet

Servlet - mi az?

A servlet egy olyan Java alkalmazás, amely a webszerveren fut. Ellentétben az aplettel, a servlet a szerveren hajtja végre a folyamatokat, nem a kliens számítógépén.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Servlet - hogyan működik?

A servletek tipikusan akkor lépnek működésbe, ha a felhasználó rákattint egy linkre, vagy beküld egy kitöltött űrlapot.

Mind a servletek, mind a Javasript oldalak (JSP) Java kódokat tartalmaznak, amelyeket a webszerver dolgoz fel. Azonban a servletek elsősorban Java alapú programok, míg a JSP oldalak többnyire HTML dokumentumok. Röviden: a servlet egy olyan Java program, amely tartalmazhat HTML kódot, míg a JSP olyan HTML oldal, amely tartalmazhat Java kódot is.

Emellett a servleteknek minden esetben tartalmaznia kell az alábbi három metódust:

  1. init()
  2. service()
  3. destroy()

Az init() meghívja a servletet, lefoglalja a szükséges erőforrásokat, valamint átadja a bemenő paramétereket (amennyiben vannak). A service() hajtja végre a servletben található folyamatokat, amelynek végén valamilyen választ küld a kliens számára. A destroy() felelős a servlet által lefoglalt erőforrások felszabadításáért.

Servlet - mikor érdemes használni?

A servletek kiváló megoldást biztosítanak dinamkius tartalmak készítésére, valamint a felhasználóktól érkező adatok feldolgozására is. Mivel Java nyelven írják őket, így a servletek gyakorlatilag minden platformon és operációs rendszeren úgyanúgy működnek.

Servlet - én hogyan használhatom?

Ahhoz, hogy Java servleteket használjunk szükség van egy virtuális magánszerverre vagy felhő alapú infrastruktúrára, amelyen valamilyen webszerver segítségével elérhetővé tesszük honlapunkat. Ez a honlap tartalmazza majd a servleteket is, amelyek lehetnek különböző alkalmazások vagy a felhasználók által kitölthető űrlapok is.

internet, honlap, weblap, weboldal, dinamikus, dinamikus tartalom, dinamikus oldal, java, applet, servlet, java servlet, webszerver, webserver, vps, felhő, cloud, iaas

 
Támogatott rendszereink