SERVIRA / Fogalomtár / Mém

Mém

Mém - mi az?

A mém, avagy angolul meme, egy olyan elképzelés vagy viselkedési forma, ami gyorsan terjed az emberek között. Találhatunk közöttük hiedelmeket, történeteket és különböző mondásokat is, de mémként terjedhetnek egyes divathóbortok is.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


A korábbi generációkban a mémek tipikusan helyi kultúrák és társadalmi csoportok között terjedtek. Az internet térnyerése viszont globális társadalmakat hozott létre, így akár egész országokat vagy kontinenseket is megfertőzhetnek.

Mémek - az internetes szokások is ide tartoznak

A mémek egy speciális fajtáját, amik online úton terjednek internetes mémeknek nevezzük. Az internet használati szokásokkal összefüggő mémeknek pedig a naponta többször ellenőrzött e-mail, vagy Facebook fiókokat nevezzük. Igaz, mostanra mind az e-mail, mind pedig a Facebook a mindennapok szerves részévé vált, meg kell jegyezni, hogy mindkét technológia viszonylag fiatal. Terjedésük igazi szociális- és technikai forradalmat jelent, és a mémek terjesztéséhez kiváló csatornává nőtték ki magukat, annak ellenére, hogy ők maguk is mémek.

Mémek - cset szleng

A mémek másik csoportja a cset szleng, ami magában foglalja a többnyire interneten használt betűszókat és rövidítéseket. Az évek során az internethasználók egy egyedi nyelvet hoztak létre, ami a gyorsabb kommunikációt segíti (ilyenek például a BTW és a LOL rövidítések). Az érzelmek kifejezésére használt betű- és jelkombinációk, mint például a =) vagy a :-P is hamar népszerűvé váltak.

Mémek - az internetes humor alapkövei

De internetes mémekké válhatnak különböző témák is, amiket blogok vagy más webtárhelyak terjesztenek. Például politikai botrányok, vagy hírességekkel kapcsolatos pletykák is könnyen válhatnak mémmé. De akár egy Yahoo!-on közzétett videó is elterjedhet. Ezek a mémek általában rövid életűek, de központi részét képezik a közösségi kommunikációnak.

internet, humor, kultúra, chat, cset, meme, mém, internetes mém, internetes meme, internet meme, vps, felhő, cloud, iaas

 
Támogatott rendszereink