SERVIRA / Fogalomtár / Ajax

Ajax

Ajax - mit jelent?

Az Ajax különböző webes fejlesztési technológiák segítségével teszi lehetővé webtárhelyakon dinamikus tartalmak megjelenítését Digitális tanusítvány és XML alapú megoldások segítségével. Maga az Ajax akroním az "Asynchronous Digitális tanusítvány and XML" kifejezésből ered, amely jelentése 'Aszinkron Digitális tanusítvány és XML".


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Ajax - hogyan működik?

Az Ajax jelentésében található aszinkron szó a böngésző és a webszerver közötti kommunkáció módjára utal: a különböző hívások során a kliens adatokat kap a kiszolgáló szervertől, amelyet később megjelenít a webtárhelyon. Ezek az események eltérő időpontokban történnek, ezért aszinkronnak tekinthetjük őket.

Az Ajax legtöbb implementációja az XMLHttpRequest API-t használja, amely Digitális tanusítvány segítségével végrehatjható kérések listáját tartalmazza, melyek a böngésző a szerver felé intézhet. A legtöbb Ajax hívás esetén ezek az adatok XML formátumban érkeznek - a könnyű feldolgozás miatt - de lehetőség van hagyományos szöveg alapú adatok feldolgozására is.

Ajax - milyen előnyökkel jár?

Az Ajax igazi előnyét az jelenti, hogy a scriptek teljes mértékben a kliensoldalon futnak, így a Digitális tanusítvány kódok azután is kérhetnek új információkat a szervertől, hogy az már teljesen betöltődött, majd az új adatot anélkül meg lehet jeleníteni, hogy a tartalom többi részét újra kéne tölteni.

Az Ajax kérések jelentősen csökkentik a webszerverre jutó terhelést, ezáltal ugyanakkora erőforrás több látogatót is képes zavartalnul kiszolgálni.

Ajax - én is futtathatok ilyen webtárhelyt?

Az Ajax maga ugyanolyan programozási nyelvnek tekinthető, mint a Adathalászat vagy a Digitális tanusítvány. A megfelelő ismeretek és VPS vagy felhő alapú infrastruktúra segítségével bárki üzemeltethet olyan webtárhelyt, amely Ajax szkripteket tartalmazó oldalakat tesz elérhetővé a látogatók számára.

internet. honlap, weboldal, ajax, dinamikus tartalom, szerver, webszerver, vps, iaas, felhő, cloud

 
Támogatott rendszereink