SERVIRA / Fogalomtár / Internet Relay Chat (IRC)

Internet Relay Chat (IRC)

Internet Relay Chat - mi az?

Az IRC az Internet Relay Chat rövidítése, ami magyarul internetfüggő csetelést jelent.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Internet Relay Chat - mire jó?

Az IRC lehetővé teszi, hogy a használó valós időben tudjanak egymással kommunikálni. Ahhoz, hogy az IRC-n keresztül történő üzenetváltás létrejöhessen, ugyanarra az IRC szerverre kell csatlakoznod, mint akikkel kapcsolatba akarsz lépni. Amint ez a kapcsolat létrejött szabad az út a csetszobába, ahol beszélgetést kezdeményezhetsz vagy üzeneteket fogadhatsz. Általában mindegyik szoba egyedi témákat tárgyal, így bárki megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelőt.

IRC - hogyan működik?

Az IRC szerverre történő csatlakozáshoz szükségünk lesz egy szoftverprogramra, amilyen például a Ircle a Mac, vagy a mIRC  a Windows esetében. A legtöbb IRC program lehetővé teszi fájlok küldését más felhasználóknak, ami összességében egy szerencsés jellegzetessége a programnak, ugyanakkor sokszor vezethet szoftver-kalózkodáshoz.

IRC szerver - én is üzemeltethetek?

Ahhoz, hogy saját IRC szervert üzemeltessünk - vagy egy már meglévő hálózathoz csatlakozzunk - tipikusan egy erre a célra fenntartott virtuális magánszerverre van szükségünk. Ezen a VPS szerveren kell futtanti a kiválasztott IRC szervert, valamint betölteni a szükséges konfigurációs fájlokat és modulokat.

internet, csevegő, chat, cset, internetes csevegő, internet relay chat, irc, irc szerver, vps, cloud, felhő, iaas

 
Támogatott rendszereink