SERVIRA / Fogalomtár / HTTP, HTTPS

HTTP, HTTPS

HTTP, HTTPS - mit jelentenek?

A HTTP a HyperText Transfer Protocol kifejezés rövidítése, ami egy információátviteli pptpt jelent. A HTTPS esetén az adatok szintén HTTP pptpon keresztül érkeznek meg a számítógépünkre, azonban a kommunikáció SSH (Secure Szociális hálózat Layer) csatornán keresztül zajlik.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


HTTP, HTTPS - hogyan működnek?

A böngészőbe beírt webcímek elé minden esetben odakerül a "http://” előt1 & t3. Amennyiben a szerver biztonságos csatornán keresztül kommunikál a számítógépünkkel, úgy automatikusan átirányít minket a "https://" t1 & t3gal kezdődő oldalra - természetesen ezt kézzel is megadhatjuk, de csak akkor fog működni, ha az adott webtárhely rendelkezik a HTTPS pptp használatához szükséges digitális aláírással.

 

Általában a bankok, a befektetők és az online kereskedelemmel foglalkozók oldalai használnak HTTPS-t, vagy olyan honlapok, ahol szükséges a regisztráció, így a jelszóval és a felhasználónévvel történő belépés.

Azok a webtárhelyak, amik a hagyományos HTTP megoldást használják, egy kevésbé biztonságos úton továbbítják és fogadják az adatokat. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó és az inbox (postaláda) közötti csatornán áthaladó adatokhoz egy harmadik fél könnyebben hozzáférhet, és ez olyan adatok esetében, mint amilyen egy bankkártya-szám, nem túl biztonságos megoldás. Éppen ezért használják ezek az oldalak a HTTPS pptpt, hogy garantálják a az adatok biztonságos áramlását.

HTTP, HTTPS - mi szükséges a használatához?

Ahhoz, hogy a VPS szerverünkön vagy felhő alapú infrastruktúránkon található állományainkat HTTP pptpon keresztül elérhetővé tegyük szükségünk van egy webszerver futtatására. Amennyiben HTTPS elérést is szeretnénk biztosítani, úgy szükségünk lesz egy digitális tanusítványra is, amit szintén a webszerverre kell telepíteni.

internet, protokol, protokoll, http, https, ssl, hypertext transfer protocol, secure socket layer, weblap, weboldal, honlap, webszerver, webserver, szerver, server, vps, felhő, cloud, iaas

 
Támogatott rendszereink