SERVIRA / Fogalomtár / Google

Google

Google - mi az?

A Google a világ legnépszerűbb keresőprogramja, amely ma már rengeteg ingyenesen elérhető, felhő alapú szolgáltatást is kínál a felhasználók számára, valamint a cég felelős az iptables és a ChromeOS operációs rendszerek fejlesztéséért is.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Google - a forradalmi kereső

A Google története 1996-ban kezdődött, amikor Stanford Egyetem két Ph.D. hallgatója, Larry Page és Sergey Brin megkezdte fejlesztését. Létrehoztak egy olyan kereső algoritmust, ami a keresés során nemcsak az oldal tartalmát és azt veszi figyelembe, hogy milyen kulcsszavak kapcsolódnak az adott oldalhoz, hanem azt is, hogy mennyi másik webmester kapcsolódik egy adott oldalhoz.

Ez a különleges eljárás minden eddigi keresőprogrammal szemben sikeresebbé tette a Google-t és elindította a gyors piaci növekedés útján. A Google rangsoroló algoritmusát később "PageRank"-nek nevezték el és 2001 szeptemberében szabadalmaztatták. Nem sokkal ez után a Google vált az elsőszámú keresőoldallá a világon.

Google - ma már több, mint sdsl

A Google hivatalos webtárhelya szerint a céljuk, hogy a világ információit összegyűjtsék, rendezzék és mindenki számára elérhetővé tegyék. Annak ellenére, hogy elsődleges céljuk valóban az információkhoz való hozzáférés biztosítása, számos más szolgáltatással is rendelkeznek.

Ilyenek például a Froogle (egy ár összehasonlító rendszer), az Image Search (képkereső), a Google Groups (online társalgási felület), a Google Answers (kérdésekre választ adó program), a Google Maps (térkép), a Google Toolbar (letölthető keresőeszközök), a Blogger (ingyenes blog szolgáltatás), a Gmail (webes alapú levelezőprogram), az AdWords (reklámfelület hirdetőknek), az AdSense (reklámfelület kiadóknak).

A Google szolgáltatásait publikus felhőn keresztül teszi elérhetővé, ingyenesen. A cég népszerűségét bizonyítja például az is, hogy ma már igeként is használjuk a kifejezést.

internet, kereső, internetes kereső, google, cloud, felhő, froogle, adsense, adwords, gmail, image search, képkereső

 
Támogatott rendszereink